søndag 11. februar 2018

Seriens lange liv

Det å skrive en romanserie, er noe helt annet enn å skrive en enkeltstående roman. Romanens liv i en bokhandel er ikke så veldig langt. Et forlag forplikter seg ikke for mer enn utgivelse av den enkelte boka, kanskje i bare ett opplag. Etter hvert havner den på biblioteket og kan lånes der.

Romanserien har et mangeårig liv. Dersom forfatteren stadig fyller på med nye bøker i serien, holdes hele serien fra den første boka varm og aktuell. Siden den første boka er inngangen til serien, vil denne også være salgsvare og like aktuell som den siste boka. Nye lesere som finner nyutgivelser i serien, og blir fenget av disse, skal også kunne finne de andre bøkene i serien.

Serienes lange liv gjør også at forfatteren må sikre seg avtaler med forlag som kan stå for slike mangeårige avtaler. En kan nesten si at hver bok i serien blir en liten del av en lang roman, som utgis fortløpende etter hvert som delene blir skrevet. Romanserien er heller ikke komplett før forfatteren har skrevet den siste boka.

Her har e-boka den store fordelen framfor papirutgaver. Det koster svært lite å la alle bøkene, helt fra bok 1, være tilgjengelige så lenge det skrives nytt inn i serien. Romanserier i papirutgaver, som tradisjonelle bøker, kan lett medføre mye organisering og kostnader ved at alle utgavene må finnes på lager til enhver tid.

Noe helt annet. Det er artig å være revolusjonær, så lenge det ikke rammer andre enn en selv. Har nettopp gjort et større grep i serien. To bøker er skrevet sammen, stoff er endret, noe er skrevet inn, annet er tatt ut. Resultatet ble svært bra i mine øyne. Det gjelder de to første bøkene i serien, som nå er slått sammen til ei.

Den første boka er mer omfangsrik enn alle oppfølgerne. Tanken er at du som leser skal komme godt inn i historia helt fra starten av. For historia jeg skriver, har elementer i seg som ikke finnes i andre serier eller enkeltstående romaner. Selv om historia befinner seg på 1800-tallsstadiet, er den fra framtida. Helt i starten på bok 1 blir du gjort kjent med hovedpersonen Bente. Rett på sak, med andre ord.

Det nærmer seg utgivelse. Jeg gleder meg!

Serien til nå består av:


  • Rago - 2076
  • Underet - 2086
  • På ei fjøl - 2096
  • Feelings - 2097 (halvferdig)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar